Serie:Herrar Div 3 Södra Skåne   Tabell >>
Samling:18:30
Seger mot Tygelsjö efter Skans show
2019-03-04 11:19
Fredagens match mot Tygelsjö hade allt, allt förutom många mål. Matchen var jämn med målchanser åt båda håll, men nollorna hölls intakta och matchen utvecklades till en målvaktsmatch av hög klass. 0-0 efter en period, 0-0 efter två perioder, mycket tack vare de båda målvakterna i allmänhet och Skans i vår kasse i synnerhet. Med bara sex minuter kvar av matchen föll till slut matchens första mål, 0-1 Tygelsjö på ett snabbt taget frislag genom ett hårt långskott. Minuterna gick utan att vi spräckte nollan, time out med 3.20 kvar och spel 6 mot 5 - då kom den förlösande kvitteringen till 1-1. Efter det var det vi som hade momentum och körde på, 2-1 kom av bara farten. Time out Tygelsjö och plockad målvakt för spel 6 mot 5. Lyckligtvis får vi tag på bollen och kan skicka in 3-1 i tom kasse. Därmed bärgades årets hittills skönaste seger, en kväll vi inte glömmer i första taget.
Tygelsjö har haft en tuff säsong med motiga resultat, även i jämna matcher. Efter nyår har de dock fått ordning på grejerna alltmer och tagit 7 av de totalt 10 inspelade poängen. Fredagens match var en måstematch för bortalaget som hade behövt tre poäng för att hoppet om en kvalplats skulle leva. Att de kom laddade och gav allt var således ingen överraskning. Vi märkte stor skillnad på våra motståndare i jämförelse med mötet i höstas då vi avgick med en komfortabel seger med 10-2. Då spelade de bra med bollen i sin ägo men saknade defensiv organisation och bra målvaktsspel. De delarna hade de rättat till nu vilket vi snart blev varse om.

Matchinledningen blev något trevande där lagen kanske kände på varandra lite grand. Första perioden innehöll sedan två stycken powerplay för vår del som vi inte lyckas utnyttja. Närmast kom Syrén med ett skott i ribbans underkant med studs ner och ut. I det senare numerära överläget lyckas en Tygelsjöspelare slita sig loss i en kontroversiell situation och komma fri med Skans, Jonatan hann dock dit för att orsaka en helt korrekt dömd straff. Vi var lite besvikna på hur straffsituationen fick uppstå men själva straffen var desto mindre kontroversiell. Med Skans i mål hade vi dock anledning att vara hoppfulla då han räddat en straff i H3 i tidigare under säsongen. Straffen avvärjde Skans säkert och presenterade därmed sig på allvar i matchen.

Andra perioden var precis som den första ganska jämn, dock med mer från Tygelsjö i offensiv väg. Vi kör fast lite grand i vår uppspelsfas och kommer inte riktigt fram så som vi önskar. I den andra riktningen får Skans storspela och börjar i detta skede växa fram till matchens gigant. Tygelsjö fick även kvittera och ta ledningen med 2-1 i träffar i ribbans undersida, men 0-0 stod sig alltjämt. I mitten av perioden drabbas vi av en utvisning men lyckas hålla motståndarna borta även i numerärt underläge. Som helhet gav oss andra perioden en del att fundera över och ta tag i inför tredje då vi inte kunde vara nöjda med hur det såg ut.

Under tredje perioden upplever jag att vi successivt växlar upp och skapar mer och mer ju längre perioden går. Målchanser har även bortalaget och några gånger får de gnugga sig i ögonen efter att Skans rånat dem på ett givet mål. Vi dödar ytterligare ett boxplay och trummar på. Båda lagen skapar chanser men matchen är målvakternas helt och hållet. 0-0 står sig i 53 minuter och 58 sekunder, en ytterst ovanlig upplevelse. 0-1 kommer när Tygelsjö får ett frislag framför vår bänk, deras hårdskjutande back uppfattar situationen snabbt och drar med ansats iväg ett lågt slagskott. Vi har också uppfattat situationen och satt oss framför men skottet går förbi eller igenom både forward, back och målvakt och in lågt i bortre. I det läget är det lätt att hänga med huvudet, men vi vägrade och knöt näven. Vi släpper därmed handbromsen och pumpar på framåt mer och mer. Klockan tickar dock fort i underläge och minuterna går utan att vi får dit någon kvittering. Med 16.39 på klockan väljer vi att ta en relativt tidig time out för att optimera våra chanser. När vi sedan har bollen under kontroll tar vi ut Skans och spelar 6 mot 5. Detta ger utdelning nästan omgående när Jonatan hittar in till undertecknad i slottet med en passning så exakt att jag kunde raka in bollen i ett öppet mål på ren reflex. Det tog oss 57 minuter och 20 sekunder att spräcka vår målnolla för kvällen och målet är utan tvekan säsongens mest förlösande. Efter 1-1 känner vi att vi verkligen har momentum och det är bara att köra på. Tygelsjö å andra sidan verkar lite skärrade och förlamade av situationen. Efter 18.10 slår en stressad Tygelsjöback bollen rakt i gapet på Jonatan. Jonatan hade under kvällen skjutit över och utanför ett par gånger i bra lägen men nu när det gällde som allra mest så satte han bollen stolpe in, glädjen i det läget är euforisk från hela laget. Vändningen ledde till att bortalaget utnyttjade sin time out och spel 5 mot 6 väntade för vår del. Den hårdskjutande backen drog iväg ett till lågt slagskott, den gången var det inte Skans utan den gamla fotbollsmålvakten Syrén som räddade bollen strax framför Skans med en vacker benparad. Närmare än så kom inte Tygelsjö, vi fick istället tag på bollen och kunde skicka in 3-1 i tom kasse och stänga matchen. Årets skönaste seger utan tvekan.

Lawand behövde inte fundera någon längre stund på vem som skulle ha brillorna, Skans måste ha gjort sin bästa match i karriären såhär långt i fredags. Det är inte varje gång målvakter avgör matcher, men denna gången var det inget snack om vem som var matchvinnare. Matchen som helhet är jämn men när det skulle avgöras de sista minuterna i underläge 0-1 är det vi som är det klart bättre laget. Sättet vi vänder på är något vi verkligen kommer ta med oss och minnas i fortsättningen, vi vet att vi kan.